Az EPP a Fidesz után

Mintha még a Fidesznek az EPP frakción belüli ellenfelei is kezdenének rájönni, hogy nem ilyen lovat akartak. Francois-Xavier Bellamy legalábbis lát esélyt arra, hogy a kapcsolatok rendezhetők. Úgy véli, hogy például a migrációra való magyar reagálást ma már mindenki helyesli.

Francois-Xavier Bellamy francia néppárti képviselő szerint a Fidesz távozása nagyon rossz hír az EPP számára, ezért a francia delegáció mindent megtesz, hogy újraépítse a kapcsolatokat. Az elmúlt hetekben német olasz és spanyol kollégákkal kampányoltak a Fidesz kizárása ellen, és minden reményük megvolt a sikerre.

Bellamy ugyanakkor megérti, hogy a Fidesz megelőzte az erre vonatkozó döntést. Tudja, hogy az EPP elnöke, Donald Tusk a kizárás mellett van, de úgy látja, hogy Manfred Weber nem vezetett keresztesháborút a Fidesz ellen. Hogy ez valóban így van-e, s hogy Weber agresszív nyilatkozatai csak a liberális sajtónak szóltak, nehéz megítélni, bár, ha az utóbbi volna igaz, az sem utal következetes, elvszerű politizálásra. Bellamy ugyanakkor úgy véli, hogy a Fideszt érő kritikák jórészt félreértéseken alapulnak.

Nem kétséges, hogy e félreértések azoknak a sajtóhíreknek és baloldali európai képviselőknek, köztük magyaroknak a hazugságain alapulnak, amik olyan tömegben érkeztek, hogy megmérgezték a Fidesz körüli levegőt. Régi bolsevik trükk, hogy akkorát kell hazudni, hogy jószándékú ember ne tudja elképzelni, hogy ekkorát lehet hazudni. Sajnos sokan nem veszik észre, hogy a sajtó már régen nem független, hanem politika csináló erő.

Visszatérve Bellamy véleményéhez, ő úgy látja: a migrációs kérdés az EPP frakción belül lényegében lecsengett. Orbán Viktor 2015-ben hangoztatott nézeteit széles körben elfogadják, a menekültek kötelező betelepítését mind a Bizottság elnöke, mind a területért felelős biztos, Margaritis Schinas is elveti. Maga a tény, hogy a migrációért való felelősség és az európai életmód védelme egyaránt Schinas biztos feladatköre, jelzi, hogy Orbán Viktor 2015-ös álláspontját nemcsak az EPP-ben, hanem az európai intézményekben széles körben osztják.

Bellamy képviselő úr véleményének örülhetünk, de kicsit túl optimistának látszik. A baloldali Orbán ellenes gőzhenger továbbra is mozgásban van, és az EPP felismerve, hogy nem elég erős, inkább meg sem próbálja az ellenállást. Ez felőlünk nézve így néz ki, miközben szívből reméljük, hogy Bellamy jobban látja a valós helyzetet, mint mi. Az, hogy mindezt egy interjúban ki is fejtette, (https://v4na.com/en/fidesz-s-departure-very-bad-news-for-epp) jelzi, hogy volt értelme és van jelentősége annak, hogy a KDNP nem távozott együtt a Fidesz képviselőivel. Van remény egy kereszténydemokrata fordulatra a néppártban, talán a Fidesz távozása még erősítette is ezt a szándékot. Erre a fordulatra pedig most igen nagy szükség volna, hiszen a járvány hatásait elemezve még Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum vezetője is azt mondta, hogy a járvány, illetve annak kezelése meghúzta a lélekharangot a neoliberalizmus felett. Lejárt szavatosságú ideológiák mellett nem érdemes soká kitartani.

Surján László