"Az én véleményem világos: minél több területen úgy kell élni, mintha Trianon nem lett volna. Elég baj, hogy volt és úgy volt, ahogy volt. Aligha szabad rátenni még egy lapáttal."
Surján László
Mit gondoljunk a pálinkáról?
Elvben helyes, hogy a pálinka egyfajta Hungaricum, s ekként az EU-ban oltalom
alá esik. Csak Magyarországon termett gyümölcsből, csak meghatározott
körülmények között előállított párlatot lehet pálinkának nevezni.
De
helyes-e mondjuk a szatmári magyartól, akitől Trianon elvette a saját hazáját,
most még a páinkát is elvenni? Az öreg székely mióta az eszét tudja főzte és
itta a pálinkát. Meg eladta, ha épp azzal foglalkozott. Ha nem lett volna
Trianon, most is pálinkát főzne, inna, eladna.
Hogy cifrább legyen a dolog, Ausztriának egy kis részén lehet barackpálinkát
forgalmazni. Aki igazán jó almapálinkát akar inni, Topolyára megy. Ha Szerbia
belép az Unióba, a délvidékiektől is elvesszük ezt a szót? A magyarországi
kisüstit főzőknek aligha jelent komoly versenyhátrányt az erdélyi pálinka. A
szesziparnak talán. Mit kell inkább védenünk, az erdélyiek, délvidékiek ősi
jogát, vagy a mi szesziparunkat?
Az
én véleményem világos: minél több területen úgy kell élni, mintha Trianon nem
lett volna. Elég baj, hogy volt és úgy volt, ahogy volt. Aligha szabad rátenni
még egy lapáttal.