Szentgenerátor

A "szentgenerátor" nyitólapja

Szégyen vagy nem szégyen, nem tudom, de Jennifer Fulwilernek eddig hírét sem hallottam, (ateistából katolikussá lett megtérő, eredetileg programozó volt, s hat gyermeke van). Mint afféle kütyü bolond, kíváncsi lettem: kit generál ő nekem. Az érdeklődésemmel nem vagyok egyedül, a Magyar Kurír megírta, hogy a program évek óta népszerű. Rá kattintottam tehát a hivatkozásra, és azonnal két csalódás ért. A nagycsaládosok iránti tiszteletem sem mentett meg a csalódástól, amikor megláttam, hogy a Burgundiai Szent Zsigmond jutott nekem, akinek május elsején van az ünnepe. A lázas betegek szokták állítólag segítségül hívni, amúgy Csehország védőszentje. A program ad lehetőséget arra, hogy kérjek egy másik nevet, amit a Szent előttem teljesen ismeretlen volta végeredményben indokolt is, de nem éltem vele. A másik csalódásom épp az volt, hogy életről semmit nem árult el program. De épp ezért nem hagytam el Zsigmondot: izgatott, hogy mit rejt róla az internetbe csomagolt tudás.

Sokan hallottak valamit a budai várban lévő hajdani Zsigmond kápolnáról. A Szent Jobb és a körmenetek iránt érdeklődők tudják, hogy 1771. július 20-a óta itt őrizték a Ragúzából (Dubrovnik) visszahozott ereklyét, és innen indultak Szent István napi körmenetek a Budavári Nagyboldogasszony templomhoz.

A Zsigmond kápolna név bizonyára Zsigmond királyunkra utal, vélem. Valóban ő építtette a kápolnát, ami 1410 táján már kész volt, és Szent Zsigmond (burgundiai király 516-524) ereklyéit őrizte. Hogyan került a kilencszáz éve halott burgundiai Zsigmond ereklyéje Budára? A szent ereklyéit IV. Károly császár a 14. század közepén a francia Szent Móric kolostorból Prágába vitette. A Szent Vitus katedrálisban helyezte el. Akkoriban tisztelete a csehek körében Szent Vencelénél is elterjedtebb volt. A császár bizonyára ennek hatására adta 1361-ben született fiának a Zsigmond nevet, akiből Nagy Lajos királyunk Mária lányának férje, s ez alapján magyar király lett. A huszitáktól félve Zsigmond az ereklyéket Nagyváradra vitte, ahol temetkezni is szándékozott, majd Budán megépíttette az említett kápolnát.

De mit lehet tudni burgundiai Zsigmondról? Miért tekintették szentnek? Arianusnak született, de elvetette az arianizmust, később kolostort épített Szent Mór tiszteletére. Ám második feleségének ármánykodására megfojttatta saját fiát. Amikor rádöbbent a vétkére, a kolostorba vonult vezekelni. A frankok támadása elől szintén ebben a kolostorban remélt menedéket, de elfogták és Orléansban családjával együtt egy kútba fojtották. Néhány forrás ezért vértanúként említi, míg mások hitvallónak tartják. Hogy kivégzésének vallási oka lett volna, azt nem tudom. Életén és századokon át létező tiszteletén elgondolkodva úgy vélem: számunkra ő a bűnbánat szentje. Bármennyit is vétkeztünk, a bűnbánat és Isten irgalma lehetővé teszi a megtisztulást.

Véletlen vagy a Lélek küldte hozzám Szent Zsigmondot? Nem tudom, de voltaképp: nem mindegy? Megelevenedett egy név a szentek névsorából. Az igazi „szent generátor” persze nem az, ami elénk tesz egy nevet, hanem az a folyamat, ami révén mi leszünk szentté. Ha leszünk.

Surján László

Képgaléria
Burgundiai Szent Zsigmond

Szent Zsigmond Piero della Francesca festményén. 1451, Rimini.(artmagazin.hu)