EU

Lóránt Károly: Európai kihívások

Felszólalás az Európai Politikai Tanulmányok Központjának konferenciáján[1]

Először is szeretném megköszönni a meghívást. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek az olasz parlament képviselőházában. Egy civil szervezetet képviselek, amelynek a neve Európai Uniós Civil Együttműködési Tanács. Ezt az együttműködési tanácsot lengyel és magyar civil szervezetek kezdeményezték, és hivatalosan 2019-ben alakult meg Budapesten egy tucat közép-európai és nyugat-európai ország képviselőinek részvételével.

Sok sikert, Friedrich Merz!

Nyögvenyelősen alakult Angela Merkel utódlása mind a kancellári, mind a pártelnöki poszton. A kancellárságban ott a bökkenő, hogy csak hárompárti kormány tudott megfelelő többséghez jutni, miután a két nagy nem akarta egymással folytatni.

Körömszakadtán túl

Németország kezdte, Lengyelország és Magyarország folytatta azt a jog vitát, aminek 2021 december 10-e egy újabb állomása: a magyarországi Alkotmánybíróság kimondta a magyar törvények elsőbbségét a brüsszeli szabályokkal szemben.

Az EPP a Fidesz után

Mintha még a Fidesznek az EPP frakción belüli ellenfelei is kezdenének rájönni, hogy nem ilyen lovat akartak. Francois-Xavier Bellamy legalábbis lát esélyt arra, hogy a kapcsolatok rendezhetők. Úgy véli, hogy például a migrációra való magyar reagálást ma már mindenki helyesli.

A hollandok és az emberi jogok

A hollandokról és az emberi jogok

Attól tartok, hogy sokan igyekeznek minél mélyebbre temetni 1995 emlékeit. Ebben az évben, látván a Jugoszlávia szétesése utáni lehetetlen helyzetet, az Egyesült Nemzetek indokolnak látta békefenntartó erőket küldeni Boszniába. A kék sisakosként emlegetett katonák fegyvertelenek, (csak kézifegyvereik voltak) viszont egy világszervezet tekintélye állt mögöttük, ami a Föld számos pontján alkalmas volt például a tűzszünetek megtartatására és a demarkációs vonalak ellenőrzésére.

Csengőátadás

Meglepő őszinteséggel tárja fel az uniós intézmények személyzeti politikájának egy nagyon hibás oldalát a European Democracy Consulting nevű szervezet.

Vereségből győzelem

Vereségből győzelem

Általános csalódottság, sőt felháborodás követte az Európai Bizottság elutasító döntését, miszerint milliónyi követelés ellenére nem terjeszt elő jogszabálytervezetet a kisebbségek védelmében. A tiltakozás jogos, ugyanakkor a bizottsági döntés is „jogos” olyan értelemben, hogy nem köteles követni a kezdeményezésben foglaltakat. Jogos, de ostoba, bár voltaképp előre sejteni lehetett, hogy ez lesz a vége.