A hollandok és az emberi jogok

A hollandokról és az emberi jogok

Attól tartok, hogy sokan igyekeznek minél mélyebbre temetni 1995 emlékeit. Ebben az évben, látván a Jugoszlávia szétesése utáni lehetetlen helyzetet, az Egyesült Nemzetek indokolnak látta békefenntartó erőket küldeni Boszniába. A kék sisakosként emlegetett katonák fegyvertelenek, (csak kézifegyvereik voltak) viszont egy világszervezet tekintélye állt mögöttük, ami a Föld számos pontján alkalmas volt például a tűzszünetek megtartatására és a demarkációs vonalak ellenőrzésére.

1995-ben a Dutchbat III holland egység feladata volt az év elejétől július végéig, hogy Srebrenicában megóvják a muszlim bosnyák lakosságot a szerb erők agressziójától. Ebben teljes kudarcot vallottak. Amikor évekkel később a tömegsírokat feltárták (nyolcezer áldozatról van szó) sokan felvetették a hollandok felelősségét is. A szerbek parancsnokait a népírtás miatt keményen megbüntették, Radovan Karadzsics (Karadžić) 40 év börtönt kapott, Ratko Mladič életfogytiglant. A hollandok tevékenysége, illetve annak hiánya miatti felháborodás elég nagy volt ahhoz, hogy felelősségüket bíróság vizsgálja. Először a szerecsenmosdatás 30 százalékban találta hibásnak őket, de a holland legfelső bíróság ezt 10 százalékra mérsékelte. Hogy túlzás a holland bírák döntését szerecsenmosdatásnak tekinteni? Ítéljen erről ki-ki maga: A hágai székhelyű holland legfelsőbb bíróság 2019 júliusában megállapította, hogy Hollandia részben felelőssé tehető hozzávetőleg háromszáz boszniai muszlim haláláért, akiket szerb katonák a srebrenicai mészárlás során gyilkoltak meg, miután elhurcolták őket a csak kézifegyverekkel felszerelt holland ENSZ-békefenntartók bázisáról. Azt is kimondta ugyanakkor, hogy ez a felelősség csak egészen kismértékű, mivel az áldozatokat valószínűleg akkor is megölték volna, ha az enklávéban maradhatnak. 

A mostani, - az emberi jogok védelmében ellenünk naponta harcba szállni kész - holland kormánynak megesett a szíve a veteránokon, mert az egységben szolgálatot teljesítő katonák közül sokan még mindig úgymond poszttraumás stresszzavarban szenvednek a háború során tapasztaltak miatt. Minden harmadik veteránnak továbbra is szüksége van pszichológiai támogatásra, és a 850 ember szinte mindegyike úgy érzi, nem ismerték el eléggé erőfeszítéseiket.

Ezért most 5000 euró támogatást kapnak. Jutalmat. Mintha Mladič fizetne fejpénzt nekik.

 

Surján László

Forrás: 'Gesture' of recognition for Dutch troops at fall of Srebenica - DutchNews.nl 

A képen az áldozatok fényképe látszik azon a poszteren, amelyet a holland bíróság épület előtt állítottak fel.