Surján László: Reménytelenek reménye

Jártodban, keltedben szerte az országban találkozol az utak mentén keresztekkel, Szűz Mária szobrokkal, Szentháromság emlékművekkel. Ez utóbbiak elnevezése jelzi, hogy valamire emlékezve emelték, többnyire járványok elmúlása után hálából. Az útmenti keresztek egy-egy balesetre is emlékeztethetnek, vagy más esemény miatt hálából emelték, de ezek sajnos többnyire már a feledés homályába merültek, pedig jó volna, ha legalább a helyiek megőriznék a történetet.

Európa legmagasabb Szűz Mária szobra Franciaországban van. Általában nem szeretem, ha egy szobor értékét a méretével jellemzik. A méret voltaképp pénzkérdés, és olykor némi kérkedés is lerontja az erkölcsi értékét. Ez esetben azonban másról van szó.

A szobor - Mária a kis Jézussal – a Mas Rillier nevű település szélén áll. Közel olyan magas, mint a Rio-de Janeiro-i  Krisztus szobor. Története 1930-ban kezdődött. Mas Rillier plébánosa tuberkulózisban szenvedett, és Szűz Máriát kérte, hogy gyógyuljon meg, miután ez bekövetkezett, hálából egy monumentális Mária szobrot akart emelni. A költségeket közadakozásból fedezték. A betonból készülő szobor Georges Serraz szobrászművész alkotása, akinek ez már a harmadik monumentális szobra. A munkálatok 1938-ban elkezdődtek és a háború alatt sem álltak le. 1941 július 5-én sikerült felavatni. Még abban az évben beszereztek egy ötven harangból álló harangjátékot is, és megindult egy campanile építése, amelyet csak 1947. július 20-án avattak fel, és ma is az egyik ritka francia harangjáték, amelyet nem automatizáltak. A városháza évente több alkalommal szervez koncerteket. A mai szekularizálódott Franciaországban ez akár profán zenei esemény is lehetne, de úgy tűnik, hogy többről van szó. 2020-ban a szobrot történelmi emléknek nyilvánították, és az önkormányzattól december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás napján, ünnepi díszkivilágítást kapott. Ez még akár idegenforgalmi célú is lehetne, de nem az. Az volt a szándékuk, hogy a környék számára most, a járvány idején legalább egy kis reményt és örömöt nyújtson. Út a tuberkulózistól a koronavírusig.

A kivilágított szobor neve a Reménytelenek Reménye. Tamás atya esetében beteljesedett a remény. Mi még fohászkodunk. Egy Mária litániába illő sora:

Szűz Mária, Reménytelenek Reménye, könyörögj érettünk!

 

Surján László

Képgaléria

Reménytelenek reménye