Döntsük le a közhelyeket, avagy egy kampánydal margójára

Az uborkaszezon kellős közepén érkezett az egész internetet felrobbantó hír: megszületett az Egyesült Ellenzék lehetséges kampánydala!!!

Bizony, így történt, a Mandiner is beszámolt róla! És ha már az alkotók ennyi energiát fektettek bele (?), hát vessünk is rá egy pillantást…

Első hallgatásra még csak nem is egy könnyed nyári slágernek, hanem igazi liftzenének tűnik – tudják, olyan tizenkettő egy tucat kísérőzenének, amit a bevásárlóközpontokban korzózva hallgat az ember, hogy fel sem tűnik neki.

Figyelmesebben hallgatva azonban fontos politikai üzenetekre bukkanhatunk, ami nem olyan meglepő, tekintve hogy egy kampánydalról van szó. 

„…játsszunk egy tisztább, zöldebb, szebben rajzolt kottából!” Már látom is, ahogy a famentespapír-ipar és az e-book gyártók a kezüket dörzsölik! De az is lehet, hogy a nagyvárosi méhlegelők szolgáltatják majd a zöld kottaipar alapanyagát, hisz később az is elhangzik: „építsünk egy boldogabb hazát, ahol a fűre lépni végre szabad”.

Adod a hangot, én írom a szavakat.” Nem kell irodalomkritikusnak lenni hozzá, hogy megállapítsuk: a lírai én itt Gyurcsány Ferenccel azonosítható, vagy esetleg a Gyurcsány–Gál J. Zoltán párossal (az utóbbi Karácsony gyurcsányista beszédírója a Facebookon).

Együtt a végén, hidd el, ledöntjük a falakat!” Rimbaud, a francia szimbolista költő elbújhatna a címadó trópus mögött, mely egyrészt utal az ellenzéken belüli falak ledöntésére, ami az öreg kommunistáktól a kisnyilasokig húzódik; másrészt a Magyarország déli határán húzódó, a tömeges illegális bevándorlást sikeresen feltartóztató kerítésre, ami nem keverendő össze a Gyurcsány–Karácsony páros osztrák szövetségesei által felhúzott „oldalszárnyas kapukkal”.

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg az előbb említett lírai én, alias Gyurcsány Ferenc faldöntögető performanszáról sem a gyöngyösi utcafórumon, amely után a baloldal koronázatlan királya absztinenciát fogadott a kampány végéig (ezúttal is sok sikert kívánunk neki!).

Gyere te is, ültess el egy fát, építsünk egy boldogabb hazát.” Ez magyarázatul szolgál arra, miért lett boldogtalanabb és egyben hazafiatlanabb az élet ZuglóbanFerencvárosbanRákosmentén vagy éppen a Várban, ahol Karácsony és elvtársai sorra irtják a fákat.

További kulcsszavak még a dalban:

  • álom (tudniillik a 2022-es választás megnyerése)
  • ébredj, Magyarország! (rejtett utalás a szélsőbaloldali woke-kultuszra?)
  • 15 millió magyar (milyen kár, hogy Gyurcsányék a bánatba kívánják a kettős állampolgárságot)
  • megnyugtató (ha jól értem Orbán Adrienn énekesnő elharapott szavait, ez posztmodern öntükröző módon magára az elkészült dallamra vonatkozik, érzékeltetve az alkotó Művész belső gyötrődéseit)

Jó kis dal ez, na. Sok sikert kívánunk a füstös hátsó szobákban való további egyeztetéshez – még néhány Unikum, és csakugyan az egész ellenzék ezt fogja dúdolni 2022-ben!

Hojdák Gergely

Eredeti megjelenés: Mandiner