Ha hallgattál volna…

Talán nem halálos bűn részemről, hogy nem hallgatom rendszeresen a Klub Rádió műsorait, sőt az ott elhangzottakról, ha tudomást is veszek, az többnyire a hozzám közelebb álló orgánumokból származik. De ha vitatni akarok valamit, akkor az eredeti forráshoz nyúlok. Fekete-Győr András május 31-én szerepelt, a műsor a Klub rádió honlapján meg hallgatható, most a honlapra kitett szövegől szó szerint idézek:

"Ugyanazt kellett volna mondania az ellenzéknek a választásokat megelőző kampány alatt, amit az Orbán-kormány is mondott az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, hogy békére és biztonságra kell törekednünk" – véli Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke. Az április választáson mandátumot nyert országgyűlési képviselő szerint más kérdés, hogy a Fidesz arról hazudott, hogy Magyarország veszélyben lenne, hiszen NATO-tagországként védelmet élvez, és az sem volt igaz, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnának, hiszen folyamatosan haladnak át az országon keresztül fegyverszállítmányok. A politikus szerint a kormány hazugságra építi a politikáját, amivel sikeres lehet ideig-óráig, de egy idő után tükörbe is kell nézni.

Kifejtette, az olajembargóval kapcsolatban a párt inkább olyan haladékot kért volna az Európai Uniótól, amely alatt az átálláshoz, az orosz energia függőség felszámolásához szükséges fejlesztéseket, beruházásokat véghez tudja vinni, de Magyarország mindenképp csatlakozott volna az embargóhoz. Fekete-Győr szerint az EU az ellátásbiztonságért felelős intézménye, az Energiaunió segítségével ez nem lenne megvalósíthatatlan vállalás".

Megjegyzéseim:

  1. A honlap szerkesztői volt elnöknek titulálják Fekete-Győrt, de nem említik meg, hogy frakcióvezető. Lemaradtam valamiről, vagy a Klub Rádió tud már valamit arról, hogy az új elnök átveszi ezt a posztot is?
  2. A kormány felé elismerésnek is tekinthető, hogy a Momentumnak is a békére és biztonságra kellett volna helyeznie a hangsúlyt. Ám mintha a frakcióvezető úr megrettent volna, hogy valaki Orbán bérencnek vagy árulónak minősíti, és siet kijelenteni, hogy a miniszterelnök hazudott. Miben hazudott volna? Ha nincs veszély, amitől tartani kell, akkor az Unió keleti peremének államai miért érzik magukat veszélyben? A Baltiak épp úgy, mint Románia? Szlovák politikusok is nyilatkoznak arról, hogy Szlovákia lesz a következő áldozat. Ez mind hazugság volna? Egyébként ha Orbán miniszterelnök úr csak rémeket lát, akkor is csupán tévedésről van szó, nem hazugságról. Továbbá vajon miért hányja Orbán szemére az ukrán elnök, hogy a magyar kormány nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat, ha – mint Fekete-Győr állítja - átengedi?
  3. Amit az olajembargóról Momentumos javaslatként mondott, pontosan az valósul meg. A csővezeték használatára ugyanis nem örökre szóló a mentességet kaptunk: nem tudni, hogy meddig tart. Az Adria vezeték bővítése, amiről a kormány azonnal megkezdte a tárgyalásokat, semmit nem ér, ha a más összetételű olaj feldolgozásának nincsenek meg a feltételei. Az ukrán célozgatások, hogy a vezetékkel bármikor bármi megtörténhet, nem is nagyon burkolt fenyegetés, tehát az átállás napirenden van.
  4. Szép kifejezés, hogy „egy idő után tükörbe is kell nézni”. Egy politikus számára a tükörbe nézés mindig a következő választás. Orbán 2006 ősze óta már elég sokszor nézett bele ebbe a tükörbe, és nincs miért szégyenkeznie: minden választást megnyert, nem kicsit, nagyon. Négy kétharmados Orbán-győzelem után a Momentum frakcióvezetője kicsit szerényebb is lehetne. Az „ideig-óráig” ugyanis legalább 131400 órát jelent, nem számítva a szökőéveket és a két töredék évet: 2006-ot és 2022-öt. Az áprilisi választások óta mutatott ellenzéki teljesítmény arra utal, hogy a kormányoldalnak nincs miért izgulnia, hacsak azért nem, hogy legyen végre egy valódi, kormányzásra kész és képes ellenzék, legyen nálunk is versengő demokrácia, ami versenyző hiányában rendre meghiúsul.

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna, szól a latin közmondás. Nincs Fekete-Győr mögött semmi olyan teljesítmény, ami indokolná a kioktató, ráadásul hamis hangot. Mintha Fekete-Győr semmit sem értene napjaink eseményeiből, de nyilatkozási kényszer-betegségben szenved. Milovan Danojlić írja a Levelek Amerikába című könyvében: „Ha az egyszerű ember nem érti meg a sajátjától eltérő élet- és gondolkodásmódot, érzésvilágot, emögött nem kell hátsó szándékot feltételezni; a félművelt és nem túl intelligens értelmiséginél viszont ez a meg nem értés agresszív gőgbe csap át.” Hogy jogosan jutott-e az eszembe ez az idézet, ítélje meg a tisztelt Olvasó!

Surján László