vélemény

A kronika.ro képe

Megszámláltatunk

A romániai népszámlálás 2022 márciusa és júliusa között zajlik. Bárki kitöltheti interneten a saját kérdőívét, bemehet egy un. összeíró pontra, vagy hagyományos módon otthonában fogadhatja a számlálóbiztost. A hatályban lévő népszámlálási törvény értelmében 30 év óta először az összeírás magyar nyelven is történhet.  A népszámlálás roppant fontosságát az erdélyi magyarság számára az adja, hogy kiderüljön, hol tartunk.

Pálmai Tamás: Elkezdődött

Valójában már az elmúlt választás másnapján elkezdődött az, ami hivatalosan idén február 12-én: a választási kampány. Ha nem csengene nekünk - az Egybesült Államok és a valamiért nagyszerűnek gondolt Napnyugta Európája által kommunizmus átélésére ítélteknek és túlélőknek - nagyon pejoratívan ismerősnek, akkor revelációként mondhatnánk: ez a harc lesz a végső. De nem mondjuk. Csak gondoljuk. Abban reménykedve, hogy egyszer megérjük mi is, a velük, fekete öves posztkomcsikkal együttélésre kényszerítettek azt, amit az ősember: kihal mellőle a dinoszaurusz.

Igazat, ne csak valódit...

Annak idején elQrták a kormányzást és az ünneplést is. Most pedig elszúrják a történtek kezelését.

Fel nem foghatom, hogy miért nem kezeli az ElXurtuk film ügyét a baloldal úgy, ahogy a készítői felkínálták nekik: egy politikai témájú krimiről van szó, ami nem dokumentum játék. Az érintettek akkor tennék a maguk szempontjából jól, ha mint krimit értékelnék a filmet, erényeivel és hibáival.

Márki-Zay külügyér lett

Bohár Dániel, a 888.hu újságírója gyökeresen átalakította a magyar belpolitikát. Aligha volt tisztában azzal, hogy amikor megtudakolta Márki-Zay Pétertől, hogy mikor fog bocsánatot kérni azoktól, akiket ostobának nevezett, eldobta azt a bizonyos nagy követ, amely ki tudja hol áll meg. Igazándiból nem is ő dobta el, csak rávette az egyesült ellenzék kapitányát (Gyurcsány megfogalmazása) a döntő jelentőségű nagy dobásra.

Coming out MÁSKÉPP – avagy létezik-e jobboldali kisebbségpolitika?

A szivárványos zászló minden kisebbség jelképe akar lenni – miközben „másnak” lenni is sokféleképpen lehet.

Mivel bármilyen magasröptű gondolatmenetet a személyes érintettség hitelesít leginkább, hadd kezdjem néhány szubjektív megjegyzéssel. E sorok írója gyerekkora óta az egyik legsúlyosabb beszédhibával, dadogással küzd.

Az EPP a Fidesz után

Mintha még a Fidesznek az EPP frakción belüli ellenfelei is kezdenének rájönni, hogy nem ilyen lovat akartak. Francois-Xavier Bellamy legalábbis lát esélyt arra, hogy a kapcsolatok rendezhetők. Úgy véli, hogy például a migrációra való magyar reagálást ma már mindenki helyesli.