Lesz-e Rorthy nevű bölény Romániában?

A csárdás alaplépése kettőt jobbra, kettőt balra. Az idei augusztus a román-magyar kapcsolatok terén egy-egy bal(ra) lépéssel kezdődött. Igaz, csak egy kicsit kellene búvárkodni, kijönne a csárdás, de maradjunk az egyet ide, egyet oda helyzetnél.

Mivel az a helyes, ha a magunk háza táján kereskedünk, meglepve olvastam az a gúnyolódó írást, amit a Főtér jelentetett meg, és arról szólt, hogy az ortodox egyház hatására Romániában nem a gen(der) lesz rajta a személyin, hanem a hagyományos „sex”. Nekem ez jó hír. Az emberiség túlon-túlnyomó többségénél viszonylag egyszerűen megállapítható, hogy fiú vagy lány. Akiknél e téren baj van, azok sem attól lesznek boldogok, hogy más szóval utal nemiségükre az igazolvány.  Mi magyarok sajnos a román ortodoxiától sok jóra nem számíthatunk, de például, ha ezt a változást valóban ők érték el, azt csak helyeselni lehet. Egy elmulasztott közeledési alkalom. 1:0 Románia javára.

Egy héten belül jött az egyenlítés. Ugyancsak a Főtérből értesülhetünk arról, hogy komoly felháborodás kísérte a Vânători természetvédelmi park azon döntését, hogy a most született bölénybocinak a Roleny nevet adták. A park illetékesei a közönségtől kértek javaslatokat és a befutottak közül a Rolenyt hirdették ki nyertesnek. A név első két betűje adott volt: a kiírás szerint a névnek Ro-val kell kezdődnie, tükrözze a név Románia dicsőségét és természetszeretetét. A nyertes név szerzője magyar, bizonyos Hegyi Zsuzsanna lett, akinek nyelvi leleményéhez innen is gratulálunk: az adott Ro szótagot összevonta a magyar bölény szóval, s az ékezeteket elhagyva alkotta meg a Roleny nevet. Eddig a történet csudaszép, feljegyezhetnénk a román-magyar kényszerházasság aranykönyvébe. Ám sajnos a park döntését, írja a Főtér, komment vihar követte, „miért nem echte román nevet találtak a kis hasított körmű patásnak?” A felhevült hazafiak a Főtér szerint azon poénkodtak, hogy ezzel az erővel Rolemennek vagy Rotillának is elkeresztelhették volna a borjút, sőt egy rendkívül eredeti gondolkodású kommentelőben a Horthy név is felötlött.  Semmi aranykönyv. Románia-Magyarország 1:1 a főtéren játszott meccs állása. Még akkor is jogos a gól, ha tudjuk, a Főtér is megírta, hogy az elnevezést román olvasók is üdvözölték. Őket nekünk is ki lehet tüntetni a fehér holló díjjal.

A román-magyar megbékélést nem fogjuk könnyen elérni, hiszen egyik oldalon sem túl nagy a készség egymás felé kart nyújtani. Senki sem RObog a másik felé. Nemhogy ROrthy névre nem számíthatunk, de ROma sem lesz.

A híreket összeszomorkodta: Surján László