Nehéz idők

Bosszús egek ostorai

Ma legszívesebben a Kárpát-medencéről írnék, arról a folyamatról, amelynek során már hatszáznál több településről mondta valaki, hogy fontos számára, hogy szívébe fogadta. Nagy szónak tűnik, de komolyan gondolom, hogy régiónk jövője, értékeinek megmaradása attól függ, hogy mi magyarok a trianoni kesergésünket át tudjuk-e változtatni az összetartozás örömére. Képesek vagyunk-e összefogni nemzettársainkkal és őseink polgártársaival. Hogy ez nem könnyű, mindannyian érezzük. De ez a Baltikumtól az Adriáig és a Fekete tengerig terjedő térség, amelyben történelmi sérelmek hosszú sora nehezíti az egymással való kapcsolatot, úgy áll egy hanyatló kultúrájú világban, mint szírt a habok közt. Meddig tartja magát? Megalapozott a vélekedés, hogy magunkat csak e régió azonos sorsú nemzeteivel együtt tudjuk megmenteni. Összefogni viszont marakodva nem lehet.

Civilizációk hanyatlása lassú folyamat, sokan ezért mesebeszédnek tekintik a vészjeleket. Van azonban most két jelenség, ami nem a jövőben, hanem a szemünk előtt zajlik. A fentiek helyett most ezekről lesz szó.

Egy évvel ezelőtt nem gondoltuk, hogy még 2021-ben is ezzel a korábban a nagyközönség számára ismeretlen korona vírussal fogunk kínlódni. Megtanultuk azóta, hogy jelenleg a Covid 19 elnevezésű vírus és közeli rokonai támadnak minket, és szembesülnünk kellett azzal, hogy viszonylag nagy számban és abszolút nagy szájjal élnek közöttünk a covidióták. Viedókon, twitteren, facebookon, Instagramon hozzák tudtunkra, hogy a.) a vírus nincs is, b.) hogy a vírust tudatosan terjesztették el, c.) hogy az egésznek célja a gazdasági erőviszonyok megváltoztatása, d.) hogy a védőoltás hatástalan, e.) hogy a védőoltás célja, hogy mindent ellenőrizni képes chipeket ültessenek belénk, f.) hogy a védőoltás ártalmas és halálunkat okozza, g.) és a többi idiotizmus felsorolhatatlan tömegben. A covidióták helyzete könnyű: csak épp az ellenkezőjét kell mondaniuk, mint ami történik. Mivel idióták, nem veszik észre, hogy követeléseik egymásnak folyton ellentmondanak. Miért nincsenek tömeges szűrések? – Miért van ennyi szűrés? Be kell zárni az iskolákat! – Miért vannak bezárva az iskolák? Miért nincs elég lélegeztetőgép? – Miért van ennyi lélegeztetőgép? Miért nem oltanak? – Miért oltanak? A helyzet nem rózsás, mert a Covid 19 ellen már van védőoltás, és előbb utóbb be is olttatják magukat az emberek, de a covidiotizmus ellen nincs védelem.

A másik baj az állítólag összeomlóban lévő amerikai demokrácia. Mivel volt egy tüntetés Binden beiktatása ellen, az európai liberálisok krokodilkönnyek között már-már temetik a(z amerikai) demokráciát. A Capitolium, azaz a washingtoni parlament épületének megtámadása pánikreakciót váltott ki az európai liberális körökből. Rémülten írják, hogy mivel Európában terjed a populizmus, hasonló jelenségekkel nálunk is számolni kell. Azt gondolom, hogy ez az ostrom valóban esztelen akció volt, de túlzás emiatt a demokráciát temetni. A tüntetés az alapvető szabadságjogok közé tartozik, hogy egyesek élnek vele, lelkük rajta. Épületekbe betörni persze törvénytelen. A Momentum is visszaélt a tüntetés szabadságával, amikor a Fidesz székházat támadta. Amerikai mintát követtek, - hírlett akkoriban, - s ha ez igaz, akkor a demokraták most saját fegyverükkel vágták el a kezüket. Hiába vádolnak minket azzal, hogy „rossz vesztesek” vagyunk: a 2002-es és 2006-os választások utáni budapesti zavargásokban sem a Fidesz, sem a KDNP nem vett részt. Trump saját híveinek mondta az ostromlókat, amit Orbán hasonló helyzetben soha nem tett. (Tévedés ne legyen, nem értek egyet a tüntetőkkel. Trumpot Torgyán szerű jelenségnek tartom, akinek újraválasztását azért reméltem, mert elkötelezett az abortusz szám csökkentésének és az abortusz ipar visszaszorításának az ügyében. A vasárnaponta templomba járó, magát katolikusnak mondó Bindentől ez nem várható. Ő a szülés előtti percekben is elvégezhetőnek tartja az abortuszt.)

Aljas politikai csúsztatás a hisztérikus amerikai reakciót látva Orbántól félteni Európa demokráciáját. A demokrácia ott van veszélyben, ahol megrémülnek a tüntetéstől (viszket egy kicsit a nyakuk), és ahol a tüntetők erőszakosak. És talán ott is, ahol a gerontokrácia gyakorolja a hatalmat, mondom nyolcvanadik évemben, de hatalom nélkül. Annyi furcsa eleme van az amerikai elnökválasztásnak. Beleférne egy kötelező IQ teszt is. Autót, repülőgépet, hajót csak jogosítvánnyal lehet vezetni. És országot? A következő négy év Amerikája megmutatja majd, hogy a többségi szavazat pótolja-e a vezetésre való képességet. Nehéz idők jönnek.

Surján László

Képgaléria

A szívünkbe már befogadott települések