Még egyszer a „fütyülő” gyerekekről…

Először is: Magyarország legyőzte Angliát!!! 60 év után először, egy sorozatban 22 meccs óta veretlen sztárcsapatot! E tény mellett eléggé eltörpül, hogy az angolok a rasszizmus ellen térdeltek, a magyar gyerekek pedig kifütyülték – az ellenfelet vagy a konkrét gesztust. (Az ilyesmi egyébként egy focimeccsen elég gyakori, ha nem is túl elegáns).

Másodszor: ez a fajta térdelés egyértelműen politikai gesztus. Egy konkrét eseményhez (George Floyd valóban tragikus és szörnyű halála), egy szélsőbaloldali politikai mozgalomhoz (Black Lives Matter) kötődik. A számos alkalommal pusztító erőszakba torkolló tüntetéseknek nagy szerepe volt az amerikai demokrata párt választási győzelmében, valamint a „cancel culture” térnyerésében. Ennek jegyében a hagyományos euroatlanti „fehér” kultúrát éri – mondjuk ki – rasszista alapú üldöztetés, amit sokszor csak egy hajszál választ el a nyílt erőszaktól (állásvesztés, cenzúra, szobrok ledöntése, „karenezés” stb.) Nem tudom megítélni, hogy Amerikában vagy Nyugat-Európában kinek van igaza, nem élek ott. Az viszont biztos, hogy a focimeccsek előtti térdelés életben tartja ezt a feszültséget, hiszen a világ legnézettebb sportágáról van szó. Nyilván ez is a célja, ebben az értelemben állítom, hogy politikai gesztus.

Harmadszor: a magyar gyerekek tisztában vannak ezzel? Részleteiben valószínűleg nem. De valamit azért éreznek belőle, és a gyerekszáj őszinte. Nyilván a szüleik, a felnőttek véleménye, és persze a hazai politikai klíma is nagy hatással van rájuk. Ahogy az angol gyerekekre is az ottani.

Konklúzió? Kicsit fel lett fújva ez az ügy (és persze nem a jobboldal fújta fel), de ha már így van, hát álljunk bele. A személyes véleményem az, hogy ha a nyugati országok (az ottani baloldal) a saját vonatkozásukban valóban történelmi problémának érzik a rasszizmust, és ezért térdelni akarnak – hát szívük joga. Én nem fütyülném ki őket ezért. Ők viszont tartsák tiszteletben azt, hogy mi, magyarok (az itteni jobboldal) ezt nem így gondoljuk, ezért nem akarunk térdelgetni. Nekünk elég annyi, hogy az UEFA alapszabályában eleve benne van az antirasszizmus, és ezt tiszteletben tartjuk (a magyar klubcsapatokban is számos külföldi, köztük több fekete bőrű játékos is szerepel – a csapataik és a szurkolók befogadták őket). Emiatt ne rasszistázzanak le minket, ne tiltsák ki a szurkolóinkat a nemzetközi mérkőzésekről. Mi ez, ha nem politikai nyomás?

A lényeg pedig továbbra is az: Magyarország legyőzte Angliát!!! 60 év után először, egy sorozatban 22 meccs óta veretlen sztárcsapatot. Szép volt, fiúk! Csak így tovább! A gyerekeknek pedig köszönjük, hogy lelkes szurkolásukkal győzelemhez segítették a nemzeti csapatot!