Gáttalanok és gátlástalanok

Természetesen nem tudhatjuk, hogy mit hoz 2022 tavasza. Az ellenzék nagy hangon hirdeti, hogy itt a váltás ideje. Azt tudjuk, hogy kit akarnak leváltani, de az nem, hogy mit és mire.

Közben meglepve tapasztaljuk, hogy olyan frontokat nyitnak, amelyek teljesen feleslegesek. Ilyen volt a vadászati világkiállítás. Pár órával a megnyitás után már hangosan hirdették: a kutya sem kíváncsi a kiállításra, kidobott pénz az egész, mindezt azért „a mi pénzünkből”, mert a miniszerelnökhelyettesnek a vadászat a hobbija. Amikor a facebookot elárasztották a kiállítást tömegesen néző emberek képei, akkor az internetes bozótban harcoló aktivista photoshopot emlegetett. A politikai harcban veszíteni, bármi hibát elismerni, netán a megtévesztésért elnézést kérni nem szokott a baloldal, hacsak bíróság nem kényszeríti őket.  (Bár most, amikor az „összefogás” pártjai egymást marták, egy „téves harapásért” ilyent is láttunk. A 168 óra közölte, hogy a DK szerint Márki-Zayt Soros fizeti, majd ezt visszavonták. Az is elhangzott Dobrev Klárától, hogy a Fideszesek is részt vesznek az előválasztáson, és Márki-Zayra szavaznak. Ezt még nem vonták vissza.)

A vadászati világkiállítás nem párt ügy. Az ellenzék mégis azt próbált csinálni belőle. Nem szerencsés mindent lepocskondiázni, amit a kormány csinál. Az ellenzék 12 éve frusztrált, mára már nagyon elege van. A  maga rosszkedvét rá próbálja tukmálni a választók többségére. De a bús képű lovag lehet humoros a maga szélmalomharcával, de sok követőre nem talál. Ráadásul a regényhős legalább egy eszményért harcolt, s mint ilyen, akár példa is lehet, ám a magyar ellenzék semmiféle eszményt nem tud felmutatni.

Van azonban mégis egy, ha nem is eszmény, de eszme, amit a balvilág következetesen képvisel. A kommunizmus folytatta a francia forradalom vallásellenességét, és kijelentette, a vallás a nép ópiuma. Marx követői az azóta eltelt közel kétszáz év alatt számtalan ágra bomlottak, de a vallásellenesség mindig jellemezte őket. Ennek fényében érthetjük meg, hogy miért hangzik el Gyurcsány feleségétől időről időre valami egyház-ellenes kijelentés. Most épp az egyház iskolák finanszírozását támadta, persze hamis érvekkel. Ez arra késztette a magyar evangélikusokat, hogy cáfoljanak: „Sajnos az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita minapi alkalmán Dobrev Klára újfent megismételte azt a félrevezető állítást, miszerint az egyházi iskolák támogatása többszöröse volna az állami iskolákénak. Ez nem felel meg a valóságnak, csak az egyházak elleni hangulatkeltésre alkalmas, és sérti mindazon diákokat, akik egyházi iskolába járnak, és azokat a szülőket is, akik egyházi iskolába íratták, vagy a jövőben íratni akarják gyermekeiket. Szakértői állásfoglalásokra hivatkozva hozzátették, hogy az egyházi iskolák finanszírozásának rendszere nem preferálja az egyházi fenntartókat, sem az egyházi intézményekben tanuló gyerekeket.”

Persze valaki idézheti Horn Gyulát, aki szerint, amit a választási küzdelemben mondanak, azt nem kell nagyon komolyan venni. Itt azonban nem egy hirtelen indulatból kimondott átgondolatlan kijelentésről van szó, hanem egy hosszú folyamatról. Az sem menti a helyzetet, hogy pillanatnyilag Dobrev átadta a főszerepet Márki-Zaynak.

A vallás- és egyházellenességnek mélyebb oka van, több, mint a vallásellenesek szavazatinak begyűjtése. A baloldal mindenfajta korlát lebontását kívánja, minden elnyomást meg akar szüntetni. Elnyomás pedig szerintük mindaz, ami az embert bármi módon korlátozza. A vallás pedig kívülről nézve csupa tilalom. Belülről nézve sokkal inkább szabadság, de ezt a vallástalannak nehéz, ha nem lehetetlen, megmagyarázni. A gátról mondhatjuk, hogy gátol, de hogy ez jó vagy rossz, ahhoz tudni kell, hogy mit gátol. A folyóparton az árvizet. Az erkölcs világában az erkölcstelenséget. Aki gát-talan, előbb utóbb gátlástalan lesz. Egy ilyen társadalomtól pedig mentsen meg az Isten.

Surján László

Nyitókép forrása: Gátakat szakított át az árvíz Olaszországban Kiderül - Időjárás (startlap.hu)